Witamina D w trakcie ciąży
Gorsza kondycja skóry, pogorszenie widzenia, obniżona odporność – to najczęstsze objawy niedoboru witaminy D. Niski poziom witaminy D jest bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży, bo wpływa na zdrowie i dobrostan płodu.
Witamina D jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kontroluje wiele procesów biologicznych. Do niedawna kojarzono ją wyłącznie z oddziaływaniem na układ szkieletowy i gospodarkę jonami wapnia i fosforu, podkreślając jej wpływ na zdrowe i mocne kości. Okazuje się jednak, że jej rola w organizmie jest zdecydowanie większa i obejmuje procesy związane z funkcjonowaniem układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, wzroku. Coraz więcej badań skupia się także na wpływie witaminy D na przebieg chorób nowotworowych.
Ciąża a niedobór witaminy D
Odpowiedni poziom witaminy D jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży. Skutki niedoboru witaminy D mogą być niebezpieczne nie tylko dla kobiet, ale także płodu. Deficyt witaminy D u ciężarnej powoduje osłabienie systemu odpornościowego. U dzieci urodzonych przez kobiety z deficytem tej witaminy, następuje obniżenie mineralnej gęstości kości, osłabienie wzrostu po urodzeniu i przyrostów wagi oraz wzrost ryzyka chorób układu oddechowego i astmy, cukrzycy typu I, a nawet schizofrenii. Objawy niedoboru witaminy D nie są łatwe do rozpoznania. Wiele z nich kobiety w ciąży traktują jako naturalne symptomy towarzyszące ciąży. Może to być zmęczenie, mniejsza odporność, problemy z koncentracją, bolące kości, zapalenie stawów, cukrzyca.
Badanie poziomu witaminy
Kobietom w ciąży zaleca się wykonanie badania oznaczającego poziom witaminy D. Badanie wykonuje się z pobranej krwi. W badaniu oznacza się nieaktywną biologicznie formę witaminy D 25-OH. Dlaczego? Badania wskazują, że u pacjentów z niedoborem witaminy D poziom 1,25-(OH)2 D jest zwykle w normie. Jakie są normy witaminy D? Poziom witaminy D3 poniżej 20 ng/ml uważa się za stan ciężkiego niedoboru, zaś wartości z przedziału 30-50 ng/ml są prawidłowe.
Źródła witaminy D
Istnieją dwa źródła witaminy D: źródło pokarmowe, czyli dieta oraz synteza skórna. Źródłem witaminy D w diecie są ryby morskie, tran, grzyby (borowiki, kurki, pieczarki), jajka, mleko i jego przetwory. Największe efekty daje jednak przebywanie na słońcu – wtedy dochodzi bowiem do syntezy witaminy D w obrębie skóry. Ekspozycja na słońce o wiele lepiej wypełnia zapotrzebowanie na tę witaminę niż dieta. Przykładowo 15 minut na słońcu trzeba by zastąpić spożyciem kilku kilogramów serów czy też 20 jajek. Należy pamiętać, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że będzie bardziej dostępna dla organizmu z posiłku obfitego w tłuszcze lub z suplementu diety w formie oleistej kapsułki. Przez wzgląd na trudność dostarczenia witaminy D z pożywieniem i małą ilość dni słonecznych w roku, kobietom w ciąży i noworodkom zaleca się suplementację witaminą D.
Najnowsze komentarze